Familie en vermogen

Echtscheidingen – einde relatie

Een echtscheiding of het einde van een relatie kan veel zorgen en onrust met zich meebrengen. U stelt zich ongetwijfeld veel vragen.

Wat nu met de kinderen? Gaan de kinderen bij elke ouder een gelijke tijd verblijven of niet? Hoeveel onderhoudsbijdrage zal ik moeten betalen? Of heb ik recht op een onderhoudsbijdrage voor de kinderen?

En wat met de gezinswoning? Wie mag hier blijven wonen? Wordt deze verkocht? Kan ik of mijn ex-partner de woning overnemen?

En de zaak? Wie neemt de aandelen over? Heeft mijn ex-partner recht op een deel van de waarde van de zaak?

Heb ik recht op een onderhoudsbijdrage van mijn ex-partner? Of kan mijn ex-partner van mij een onderhoudsbijdrage vorderen?

Voor al deze en vele andere vragen kan u bij ons terecht. Wij luisteren naar uw verhaal en proberen u zoveel mogelijk te ontzorgen. In deze emotioneel moeilijke periode moeten ook de juiste juridische regelingen getroffen worden en de juiste stappen ondernomen worden. Wij vertrekken vanuit uw persoonlijke situatie en zullen u stap voor stap adviseren en bijstaan. Aarzel niet om ons te contacteren. Een eerste gesprek kan reeds voor de nodige gemoedsrust zorgen.

Wij proberen in eerste instantie tot een minnelijke oplossing te komen en zullen in gesprek gaan met uw ex-partner indien ook hij/zij hiervoor openstaat.

Indien een minnelijke of bemiddelde regeling geen mogelijkheid blijkt, staan wij u bij voor de Familierechtbank waar u kan rekenen op onze jarenlange ervaring.

Verblijfsregeling en financiële regeling kinderen​

Wanneer ouders uit elkaar gaan, moeten er oplossingen gezocht worden voor het verblijf en de financiële regelingen van de kinderen.

Samen met u gaan we op zoek naar de meest gepaste oplossing voor u en in het belang van de kinderen.

  • De wet stelt sinds enkele jaren een gelijkmatig verdeeld verblijf voor de kinderen voorop indien de ouders niet meer samenwonen. Dit is echter niet altijd de meest aangewezen regeling. Er is maatwerk nodig. Door bijvoorbeeld de jonge leeftijd van de kinderen, een verre woonafstand tussen de ouders, de werksituatie,… is het vaak aangewezen om een andere verblijfsregeling voor de kinderen uit te werken.

    Een relatie verbreken is emotioneel zwaar. Ouders hebben in die omstandigheden zeer veel aan hun hoofd en staan onder druk. Laat u daarom goed ondersteunen en adviseren. In het meest gewenste scenario komen we tot een overeenkomst over de regeling van de kinderen.

    Wat als de rechtbank toch moet beslissen?
    Kinderen vanaf 12 jaar worden (en indien zij dit willen) door de rechter gehoord.

    In bepaalde omstandigheden kan de rechter ook een maatschappelijk of politioneel onderzoek of een deskundig onderzoek bevelen.

    Tijdens het procedureverloop voor de Familierechtbank (voorbereiden verzoekschriften, dagvaardingen, conclusies, zittingen,..) staan we u met duidelijk advies , daadkracht en de nodige empathie bij.

  • Wanneer ouders beslissen een relatie te beëindigen is het ook belangrijk dat er correcte en duidelijke afspraken worden gemaakt met betrekking tot de financiële regelingen voor de gemeenschappelijke kinderen.

    Deze regelingen gaan over het kindergeld/groeipakket, de fiscale voordelen, de verdeling van de buitengewone of verblijf-overstijgende kosten voor het kind.

    De ‘gewone’ kosten zijn de gebruikelijke kosten voor het dagdagelijkse onderhoud van het kind (artikel 203bis Oud Burgerlijk Wetboek). Hiermee worden bedoeld alle voorspelbare en repetitieve (terugkomende) kosten.

    De ‘buitengewone’ kosten bestaan uit eerder uitzonderlijke, onvoorzienbare of noodzakelijke uitgaven voor het kind die het dagdagelijkse budget overschrijden. Het gaat om bepaalde medische kosten (zoals bijvoorbeeld kosten orthodontie, consultaties psycholoog, ..), bepaalde school- of opleidingskosten (meerdaagse schoolreizen, kot, inschrijvingsgeld hoger onderwijs,…) en bepaalde kosten die verband houden met de ontwikkeling en de ontplooiing van het kind. Deze kosten worden opgesomd in het KB van 22 april 2019 tot het vaststellen van de buitengewone kosten die voortvloeien uit artikel 203n § 1 van het Burgerlijk Wetboek.

De wet zegt dat ouders voor hun kinderen financieel dienen in te staan en in hun onderhoud moeten voorzien tot de voltooiing van hun studies.

Onder welke voorwaarden en binnen welke grenzen zijn ouders verplicht om te (blijven) instaan voor de kosten van hun meerderjarige studerende kinderen?

Wij kunnen u helpen met al deze vragen. Geen enkele situatie of gezin is hetzelfde.

Een rekentool kan richting geven, maar geeft geen sluitend en volledig antwoord.

Met onze expertise in het familierecht kunnen wij u bijstaan in deze materie.

Vereffening verdeling na scheiding

Een (echt)scheiding heeft ook tot gevolg dat het gemeenschappelijk vermogen van de echtgenoten vereffend en verdeeld moet worden.

Vereffening verdeling nalatenschap

Ons kantoor behandelt met zorg, en waar mogelijk in der minne, alle discussies aangaande testamenten, schenkingen, contractuele erfstellingen… .

Bezorgt de vereffening en verdeling van een erfenis of de betwisting van een testament u kopzorgen?

Ons kantoor adviseert u en ondersteunt u met veel deskundigheid op het vlak van het erfrecht en het familiaal vermogensrecht in het algemeen.

Omgangsrecht kleinkinderen

Na een relatiebreuk tussen ouders krijgen grootouders soms hun kleinkinderen niet meer te zien. In dat geval of indien je een bijzondere (affectieve) band hebt opgebouwd met een kind (bijvoorbeeld als peter, tante, vriend van de familie,…) waarmee de contacten verbroken worden ingevolge een breuk met de ouders kan je beroep doen op de familierechter om dit contact te herstellen.

Twijfelt u over de mogelijkheden in uw geval? Wij luisteren naar wat uw specifieke situatie is en overleggen samen met om tot een gepaste oplossing te komen.

Specifieke of andere familierechtelijke (of familiale) materies

Ook voor volgende familierechtelijke materies kan u rekenen op onze professionele bijstand en ervaring:

  • adoptie – stiefouderadoptie
  • naamswijziging
  • meeouderschap
  • afstamming – betwisting vaderschap …
  • bewindvoering – beschermingsstatuten
 

Heeft u een ander probleem dat te maken heeft met familierecht?

Twijfelt u over de mogelijkheden in uw geval? Wij luisteren naar wat uw specifieke situatie is en overleggen samen met om tot een gepaste oplossing te komen.